WhatsApp Image 2019-02-20 at 08.31.30

PASTA BURACZKOWA

PASTA BURACZKOWA ( smarowidło):

– 2 średnie buraczki czerwone – ugotowane
– 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
– odrobina papryki słodkiej w proszku
– 1-2 ząbki czosnku
– ok. 1 szklanki orzechów włoskich
– 1/2 cebuli czerwonej
– sok z połowy cytryny
– wody ( 1 filiżanka)
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Buraki ugotować do miękkości ( czas gotowania w zależności od wielkości buraka).

Następnie w blenderze mieszamy ugotowane buraczki i pozostałe składniki. Miksujemy stopniowo dodając na końcu wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.

Można nią smarować chleb lub użyć jako dodatek do obiadu.😁🌞

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *