jajko w awokado

JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO

Na sobotnie ( i nie tylko) I śniadanie polecam JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO ;D

Czas przygotowania: 20 min

Co potrzebujemy?

– jajko
– 1/2 awokado
– pieprz, sól

Dodatkowo:
– rukola
– pomidorki koktajlowe
– szalotka
– oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
– sól, pieprz

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.
Wydrąż większą dziurę w miejscu, w którym była pestka (najlepiej łyżeczką).

Uwaga: gdy kładziemy awokado na blachę z papierem do pieczenia i ustawiamy je tak, żeby były stabilne (ja oparłam o ścianki blachy). Następnie ostrożnie wbijamy jajko, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą.

Wsadzamy do piekarnika na 13-15 minut ( 180 st.) najlepsze jajko to te z trochę płynnym żółtkiem.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: pokrojone pomidorki, cebulę i rukolę łączymy i polewamy oliwą z oliwek.

SMACZNEGO 😃😃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *