bab

BABECZKI Z KREMEM JAGLANYM I OWOCAMI

 

Pogoda w pierwsze dni wakacji nie rozpieszcza, więc na pocieszenie polecam :

🌞KRUCHE BABECZKI Z KREMEM Z KASZY JAGLANEJ Z OWOCAMI (przepis na ok. 20 szt)

• 120g masła
• 80 g cukru pudru
• 1 jajko + 1 żółtko
• szczypta soli
• 200g mąki razowej + 100g mąki pszennej

Odmierz mąkę. Wsyp do miski i dodaj masło oraz sól. Palcami, nożem lub siekaczem do kruchego ciasta połącz składniki. Tą czynność należy wykonywać dość szybko, by masło się nie roztopiło. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w kulę i zawiń w folię spożywczą lub aluminiową. Włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Gdy ciasto się schłodzi przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat oraz wałek mąką.W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka, trochę większe niż foremki- za pomocą kubka. Wkładamy do papilotki ciasto i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.

KREM JAGLANY

• szklanka kaszy jaglanej
• 2 niepełne szklanki wody
• 3 banany
• 3 łyżki kakao ( jeśli chcemy wersję czekoladową)
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta soli do gotowania kaszy
Kaszę jaglaną opłucz. Zagotowuj 2 szklanki wody. Na gotująca się wodę wrzuć kaszę i przykryj pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuj 5 minut, wyłącz gaz i zostaw kasze, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut.
Kasze przełóż do blenedera dodaj banany, sok z cytryny.
Miksuj kilkadziesiąt sekund. Gdy masa jest rozdrobniona a pod palcami nie ma dużych grudek wtedy dodaj do kaszy kakao ( jeśli chcesz kakaowy smak kremu) i miksuj ponownie do połączenia składników.

DODATKI:

• Owoce : czereśnie, winogrono, truskawki, maliny, brzoskwinia, borówki
• Liście świeżej mięty
• Gorzka czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *